Netikettivisa

Totta vai tarua? Valitse oikea vastaus

Valitse oikea vastaus jokaiseen kohtaan klikkaamalla sen vieressä olevaa harmaata nappulaa.

Sähköpostinetiketti

1. Solvaavien ja muuten sopimattomien viestien lähettäminen on jyrkästi kielletty! Seurauksena on sähköpostitunnuksen sulkeminen.

2. Jokainen sähköposti jättää sähköisen tietojäljen, jonka avulla lähetyskone sekä -aika on selvitettävissä.

3. Vältä kirjoittamasta Subject:-riville "Moi", vaan jotain omaperäisempää. Käytä mielikuvitustasi!

4. Kirjoita asiasi lyhyesti, ytimekkäästi ja kiinnostavasti. Jos kirjoitat typeriä, menetät email-kaverisi.

5. Kun vastaat, älä muuta alkuperäistä kirjettä muulla tavoin kuin lyhentämällä tarpeettomat osat pois. Lainausväkäset (>) kannattaa säilyttää.

6. Älä kirjoita lauseita isoilla kirjaimilla muuten kuin erikoistilanteissa - ja silloinkin vain korostaaksesi jotain sanaa. Tämä koskee myös otsikkoa. Isoilla kirjaimilla kirjoittaminen on HUUTAMISTA.

7. Muista oikeakielisyys myös sähköpostissa: Isot kirjaimet, pilkut, pisteet, huuto- ja kysymysmerkit jne. tekevät kirjeestä helpommin luettavan.

8. Vältä pitkiä juttuja ellei sinulla ole tärkeää asiaa. Säännöt ovat samat kuin esim. ainekirjoituksessa.

9. Kirjoita allekirjoitukseksi oma nimesi, niin että se erottuu selvästi muusta tekstistä.

10. Jos käytät automaattista allekirjoitusta (Signaturea), älä tee siitä liian pitkää. Pari riviä yleensä riittää.

11. Älä jatkolähetä tai kopioi henkilökohtaista kirjettä ulkopuolisille.

12. Muista, että kirjeen lähettäminen toisen henkilön nimissä on RIKOS. Jos vastaanottaja on koulun ulkopuolinen, hän voi haastaa nimikirjoituksen väärentäjän oikeuteen ja vaatia koululta korvauksia valvonnan laiminlyönnin takia.

13. Älä lähetä suuria tiedostoliitteitä (esim. suuria kuvia, ohjelmia) kysymättä ensin vastaanottajalta haluaako hän sellaisen postilaatikkoonsa.

14. Ketjukirjeiden lähettäminen on laitonta, koska ne saavat aikaan postilaatikoiden tukkeutumisen, kun "kaikki kirjoittavat kaikille". Myös sähköpostitse leviävät virusvaroitukset ovat aina huijausmielessä tehtyjä ketjukirjeitä, eikä niitä saa lähettää eteenpäin.

15. Muista tyhjentää postilaatikkosi säännöllisesti, jotta et varaisi turhaa säilytystilaa ja lisäksi aiheuttaisi pettymystä kavereillesi, jotka odottavat saavansa pian vastauksen.

16. Lopuksi VINKKI: Jos otat tavaksi liittää kirjeesi loppuun pienen kysymyksen, kuten esimerkiksi "Mitä muuten kuuluu sille..." tai jotain vastaavaa, houkuttelet viestisi vastaanottajaa kirjoittamaan saman tien takaisin. Käytettyäsi kirjeissäsi tällaisia pieniä loppukysymyksiä, huomaat pian, että sinulle on muodostunut laaja virtuaalinen kaveripiiri, joka pitää sinuun säännöllisesti yhteyttä.

Alkuperäinen koululaisen netiketti: Lauri Tiikasalo
Muokannut Kerttulin koululle: Jouni Paakkinen